EGESAN MİMARLIK
- -
RİSKLİ BİNALARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Büyük kentlerin, özellikle İstanbul’un neredeyse her noktası yatırım açısından değerlidir. Arazinin en değerli olduğu kent merkezlerinde ise yaygın olarak 30-40 yıllık binalar mevcuttur. Yenilenmesi gereken bu binalarda devam eden kentsel dönüşüm girişimlerine genel olarak bir göz atalım. Bu binaların bağımsız bölüm sahipleri binalarını yenilemek üzere belirli günlerde toplantılar düzenleyerek kentsel dönüşü kararı alırlar.
Bu kararı gerçekleştirmek için temsilciler seçilir ve komisyonlar kurulur. Bu komisyonlar, müteahhit/yatırımcı bulmak üzere yola çıkarlar. Kentsel dönüşümün sözleşmeye dayalı bir inşaat işi olduğu varsayılarak müteahhitlerden gelen teklifler değerlendirilirken tanıdık bir mimara ve avukata danışılması yoluyla çözüleceği öngörülür. Ne yazık ki, bu düşüncede olan bina sahipleri işin bu kadar kolay olmadığını kısa sürede anlarlar.
+ Projenin asli sahibi bina sahipleridir. Proje, bina sahiplerinin lehine olmalı, beklentilerine cevap verebilecek yapıda tasarlanmalıdır. + Bina sahipleri açısından proje, herhangi bir şekilde risk alamayacakları derecede ciddi bir konudur. Bu nedenle müteahhitlerden gelen belirsiz kaba hesaplarla yola çıkmamalıdır. + Sürecin ana hedeflerinden biri; bina sahiplerinin kendi aralarında ve müteahhitle olan paylaşımlarının adaletli olmasıdır.

KENTSEL DÖNÜNÜŞÜM SÜRECİNDE OLASI SORUNLAR VE EGESAN’IN ÜRETTİĞİ ÇÖZÜMLER
Kentsel dönüşüm sürecinde en çok karşılaşılan sorunlar şunlardır: -yasal imar haklarının net olarak bilinmemesi, -katılım ve dağıtım paylarının adil hesaplanmaması, -maliklerin görüşlerinin ve beklentilerinin dikkate alınmaması, -mimari projenin müteahhit tarafından kendi lehine olacak şekilde hazırlanması, -sürecin şeffaf yönetilmemesi, -fizibilite hesaplarının kabataslak yapılması, -teknik ve ana şartnameler için hukuki destekten yoksun olunması